Грижа за опънати тавани

Грижа за опънати тавани е лесна и не обременителна. Обикновено достатъчно е да се почистват най-много веднъж годишно, защото платното е антистатично и не привлича прах.

Изключенията са помещенията, където се готви, и мокри помещения, т.е. кухня и санитарен възел. Дори с добър кухненски абсорбатор над печката, с течение на времето, на тавана, се образува тънък слой от сажди. И в банята, дори когато се използва завеса, водни пръски летят във всички посоки, оставяйки върху лъскави тавани, особено върху тъмните, белезникави петна.

Към помещенията, където възниква необходимостта за редовна грижа за опънати тавани, също се отнасят коридори на частни къщи, балкони, лоджии и веранди. На тези опънати платна се събира мръсотия от улицата, особено през лятото.

Каква грижа е необходима за опънат таван?

Почистване на опънат таван може да е от три вида:

  • сухо почистване с прахосмукачка;
  • сухо почистване с мека фланелена кърпа;
  • мокро почистване - с исползване на миещи средства или без тях.

Почистване с прахосмукачка

Исползване на прахосмукачката за почистване на опънат таван е необходима основно за премахване на паяжини. Такава работа трябва да се провежда много внимателно, за да не се повреди PVC платното и да не се оставят драскотини по него.

Сухо почистване на опънат таван

Не много мръсни или гланцирани, но с заглушен блясък таваните може да се почистват с суха хартиена кърпа или с мека тъкан с къси влакна (микрофибър). За да се върне блясъка на глациран опънат таван, допуска се исползване на 10% амоняк в почистването. Може да се приготви самостоятелно, чрез смесване на 900 мл вода и 100 мл амоняк. След почистване с този състав, таван трябва да бъде подсушен с суха кърпа. Забранено е прилагането на по-голямо количество на чист амоняк, защото може да корозира платното.

Грижа за опънати тавани от тъкан също има особености. Платна от тъкан имат плетена повърхност, която много бързо и лесно се почиства с четка с дълъг косъм. При по-силни замърсявания може да се прилага и мокро почистване, но без цветни средства за почистване, защото могат да оцветят тъкан.

Мокро почистване на опънат таван

Опънати тавани се мият с топла вода и гъба за почистване на автомобил или с гъба за съдове (не с твърда страна), също с мека микрофибърна кърпа.

Ако мръсотия съдържа мазнина, в водата се добавя сапунен разтвор. Това може да е течен сапун, препарат за миене на съдове или специално средство за опънати тавани. Това средство се произвежда в обем от 500 мл и се консумира в рамките на няколко години.

Тайни за почистване на опънати тавани

Мнозина смятат, че PVC фолио трябва да се почиства с кръгови движения, но това всъщност не е така. Тези манипулации оставят мръсни следи. Движенията трябва да са по права траектория - напред и назад.

С какво може да се мият опънати тавани? Най-важното е не това, а с какво не могат да се мият. Не може да се исползват абразиви и разтворители, като ацетон, керосин и т.н. Такава агресивна атака срещу опънатия таван може да го съсипе.

С цел да не се замърсява опънатия таван от самото начало, той трябва да бъде сложен когато всички мръсни ремонти са свършени. По-добре е да се насладете на перфектната чистота и красота на опънатия таван, отколкото той да се почиства след ремонтините дейности.

Изчислете стойността за вашия обект

Можете да изпратите размери, с кратко описание. Ние ще Ви изпратим предварителна оферта в рамките на 1-2 дни.

SMART PRO - Строителна компания

+ 359 88 99 35 999
+ 359 87 77 19 331

info@smartpro.bg
mbs.basf@gmail.com

ОФИС И ШОУРУМ:
гр. Бургас, ул. Цар Симеон №70

Банкови реквизиты
© 2016 – 2023 SmartPRO